Eski Meclis Başkanı ve Eski Başbakan Dr. Sibel Siber, nisan ayında ülkenin normalleşeceğine vatandaşın inanmadığı, ortada bir güven sorunu olduğunu belirterek, devletin varsayımlarla değil, verilerle hareket etmesi gerektiğini vurguladı.
Siber, “Elinizde net bir bilgi yoksa ileriye dönük açıklama yapılmamalı. Bu güvensizlikler yetkililer tarafından gelişigüzel yapılan açıklamalardan kaynaklanıyor” diye konuştu.
Dr. Sibel Siber, Haber Kıbrıs Web TV’de yayınlanan “Markaj” programına katılarak, Ali Baturay’ın sorularını yanıtladı.
“Bakanın ‘ilk defa veri gördük’ demesi kabul edilemez”
Başbakan Yardımcısı Erhan Arıklı’nın kapanmayla ilgili önüne ilk kez veri sunulmasıyla ilgili konuşan Siber, “Bakanın ‘ilk defa veri gördük’ demesi kabul edilemez, demek ki uzun bir süredir zafiyet var. Bu kadar zaman kararlar neye göre alındı?” diye sordu.
“Yetkililer sağlıkla ilgili şahsi düşüncelerini açıklamamalı”
Başbakan ve Bakanların salgınla ilgili alınacak tedbirler ve açılmayla ilgili şahsi düşüncelerini açıklarken dikkat etmesi gerektiğini savunan Siber, “Başbakanın ‘nisanda açılmayı düşünüyoruz’ diyerek görüşünü belirtmesi bu konuda hazırlıkların tamamlandığını gösterir ancak sorun yaşanırsa güvensizlik sorunu yaşanır” dedi.
“Aşı yapanların bulaştırmadığıyla ilgili kanıt yok”
Aşılananların hastalığı bulaştırmayacağına yönelik bilimsel bir kanıt olmadığına dikkat çeken Siber, “Pfizerle ilgili aşılananlar yüzde 94 korunuyor ve hastalık hafif geçiriliyor. İsrail’deki araştırmalarda aşılanmayı reddeden 60 yaş üzeri kişiler hastalığa yakalandı ve ölümler oldu” diye konuştu.
“Vatandaş aşılanırsa çift testle karantinasız gelinebilir”
Ülkeye karantinasız girişlerle ilgili atılacak adımlarla ilgili konuşan Siber, “1 Nisan’da aşılı olanlar bulaştırıyor olsa bile çift PCR testi isteyerek ve vatandaşını aşılayarak ülkeye gelişler başlanabilir” dedi.
“Yapılan açıklamalara dikkat edilmeli”
Karantinasız gelişlerle ilgili sağlık komitesi, uzmanlar ve bakanlar kurulu ile konuşmadan ve aşıların tamamlanacağı garantisi alınmadan açıklama yapılırsa tepki gelmesinin normal olduğunu vurgulayan Siber, “Heyecanla altı doldurulmadan açıklama yapılmamalı. Güvensizlik ve kaos ortamı yaratıyor” ifadelerini kullandı.
“Öğrencilerin denetlenemeyeceğinden endişe duyuluyor”
Öğrencilerin gelmesini halkın istediğini ancak karantinadaki denetiminin yapılacağı konusunda güven duyulmadığını aktaran Siber, “Güven vermeyen denetim mekanizması nedeniyle halk endişeleniyor, bu nedenle devlet kaygıları giderecek adımlar atmalı” şeklinde konuştu.
“Yapılan iyi işler anlatılamıyor”
Hükümetin ve sağlık bakanlığının iyi işler de yaptığını ancak iletişim eksikliği yaşandığını dile getiren Siber, “Yapılan iyi işler anlatılamıyor. Kronik hastalarla ilgili aşılama yapılacağı söyleniyor ancak daha net ve anlaşılır bir açıklama yapılmıyor. Bu kişiler doktorları arayarak son durumu öğrenmek istiyor” dedi.
“Aşılamada düzen”
Aşılamada düzen olmadığından ve sıraya göre gidilmediğinden bahseden Siber, “Aşılamada polis ve basın gibi sektörlere de geçildi ancak kronik hastaların aşılanmasına henüz geçilmedi” diye konuştu.
“Devlet yönetiminde varsayımlarla hareket edilemez”
Nisan ayında ülkenin normalleşeceğine vatandaşın inanmadığı sorusu üzerine Siber, “Elinizde net bir bilgi yoksa ileriye dönük açıklama yapılmamalı. Bu güvensizlikler yetkililer tarafından gelişigüzel yapılan açıklamalardan kaynaklanıyor” diye konuştu.
“Verilerin içeriğinde sıkıntı var”
Açıklanan veriler konusunda sıkıntı olduğunu düşündüğüne işaret eden Siber, “Verilerin oluşturulmasında, içeriğinde ve istatistiklerde eksiklikler var. Örneğin Başbakanlık tarafından son açıklanan raporda en ‘fazla ev hanımları bulaştırıyor’ denildi halbuki ev hanımlarına nasıl ve kaç kişinin bulaştırdığı belirtilmedi. Veriler daha geniş kapsamlı olmalı” dedi.