KKTC Maliye Bakanlığı verilerine göre Ocak 2022’de yerel bütçe 25 milyon 213 bin TL fazla, genel bütçe ise 21 milyon 533 bin TL açık verdi. Açığın ana nedenleri alınan 187,4 milyonluk avans ve savunma bütçesine aktarılan kaynak olarak görülüyor.
Maliyenin verileri, geçtiğimiz Ocak ayında yerel bütçe gelirlerinin 1 milyar 005 milyon 461 bin TL düzeyinde gerçekleştiğini gösterirken, genel bütçeye herhangi bir gelirin kaydedilmediği dikkati çekti.
Ocak’ta genel bütçe giderleri 839 milyon 551 bin TL, yerel bütçe giderleri ise 792 milyon 804 bin TL düzeyinde kayıtlara geçti. Söz konusu giderlere Ocak ayında alınan 187 milyon 444 bin TL’lik “avans” eklenince, yerel bütçe 25,2 milyon TL “artıda”, genel bütçe ise 21,5 milyon “ekside” görülüyor.
STANDARD Kıbrıs’ın Maliye Bakanlığı’ndan sağladığı verilere göre, geçen yıl genel bütçe açığı 954 milyon 746 bin TL, avans dahil genel bütçe açığı 1 milyar 133 milyon 728 bin TL olurken, 178,9 milyon TL’lik avans hariç yerel bütçe açığı da 1 milyar 310 milyon 996 bin TL düzeyinde kayıtlara geçmişti. Toplam yerel bütçe açığı ise 1 milyar 490 milyon TL‘yi bulmuştu.
VERGİ VE FONLAR İLE PERSONEL VE CARİ GİDERLER
Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre, yılın ilk ayında sağlanan gelirlerin %59.33’ü vergiler ve fonlardan sağlandı. Veriler, Ocak ayında toplam vergi gelirlerinin 549,3 milyon TL (%54.64), fon gelirlerinin ise 47,1 milyon TL (%4.69) düzeyinde gerçekleştiğini gösteriyor. Gelirler bütçesinde 364,2 milyon TL’lik (%36.23) “Diğer vergi dışı gelirler” kalemi de dikkati çekti.
Bütçedeki giderler kalemi incelendiği zaman giderlerin %94.43’ünün personel giderleri ve cari transferler olduğu görülüyor. 792,8 milyon TL’lik yerel giderlerin 309,8 milyonu (%39.08) personel giderleri, 417,9 milyonu (52.72) cari transferler, 65 milyonu da diğer giderlerden oluşuyor.
SAVUNMAYA KATKI YEREL KAYNAKTAN
Bu arada, yerel bütçede fazla verilmesine rağmen, genel bütçede oluşan 21 milyonluk açığın nedenlerinin ise alınan avans ile savunma bütçesine yapılan 46 milyon 747 bin TL’lik kaynak aktarımının olduğu saptandı.
Maliye Bakanlığı rakamları incelendiği zaman TC Yardım ve Krediler kaleminde gerçekleşme rakamının Ocak 2022’de “sıfır” düzeyinde olduğu saptandı.
Bütçe içinde yer alan bu kaleme katkı sağlanmadığı için savunma giderleri, yerel kaynaklardan karşılandı. Oluşturulan ve kamuya açıklanan bütçe planına göre Ocak ayında savunma giderleri için 62,5 milyon TL’lik TC hibesi yapılması gerekiyordu.
GEÇEN HAFTA 70 MİLYON TL İÇ BORÇ ALINMIŞTI
Öte yandan, KKTC Maliye Bakanlığı yeni hükümetin ilk icraatlarından biri olarak 200 milyon iç borç almak için KKTC Merkez Bankası üzerinden Hazine Bonosu (Devlet İç Borçlanma Senedi-Hazine Bonosu) ihalesi açmış ancak, ihalede aradığını bulamamıştı.
KKTC Merkez Bankası tarafından 25 Şubat Cuma günü sonlandırılan Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) ihalesi için sadece 74 milyon TL’lik teklif gelirken, bunun 70 milyon TL’lik kısmı kabul edildi. Böylece vatandaşın alınarak ödenecek olan devletin iç borç stoku 448 milyon 800 bin TL’ye çıkmıştı.





