2015’TEKİ SEÇİME KATILIM ORANI YÜZDE 62… Ülkede bir yandan 11 Ekim’de gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı Seçimi için heyecan yaşanırken, diğer yandan da Covid-19 salgını göz önünde bulundurularak hazırlıklar yapılıyor.
KKTC seçmeni ilk kez pandeminin gölgesinde sandığa giderek oy kullanacak. Hatırlanacağı gibi 2015’te yapılan son Cumhurbaşkanlığı Seçimi’nde ilk turda toplam 176 bin 916 seçmenin 110 bin 303’ü sandığa giderek oyunu kullanmış,
seçime katılım oranı yüzde 62 olmuştu KATILIM ORANI DÜŞÜK DE OLSA… Pandemi nedeniyle
“seçime katılma oranı yüzde 50’nin altına düşerse seçim tekrarlanır mı?” sorusu da son günlerde sıkça konuşulur oldu.
Ancak ne Anayasa’da, ne de Seçim ve Halk Oylaması Yasası’nda böyle bir durumda seçimin tekrarlanacağı yönünde bir madde bulunuyor.
Seçim ve Halk Oylaması Yasası’nda, Cumhurbaşkanlığı Seçimi’nde, oy verme gününde, herhangi bir adayın kullanılan geçerli oyların salt çoğunluğunu yani yarıdan fazlasını alamaması durumunda, seçimin, en çok oy alan iki aday arasında yedi gün sonraki pazar günü yineleneceği belirtiliyor Ceren ÖZBİL Ülkede 11 Ekim’de yapılacak Cumhurbaşkanlığı Seçimi’ne sayılı günler kala adaylar seçim çalışmalarını hızlandırırken, seçmen de pandeminin gölgesinde sandığa giderek oy kullanacak.
Ülkede Covid-19 salgını göz önünde bulundurularak seçim hazırlıkları da son sürat devam ediyor.
Hatırlanacağı gibi ülkede son gerçekleşen 2015 Cumhurbaşkanlığı Seçimi’ndeki ilk turda seçime katılım oranı yüzde 62 olmuş, ikinci turda da yüzde 2 artarak yüzde 64’e ulaşmıştı. Sandık gününün yaklaşması nedeniyle birçok seçmenin kafasında “seçime katılma oranı yüzde 50’nin altına düşerse seçim tekrarlanır mı?” sorusu dolaşıyor.
Ancak ne Anayasa’da, ne de Seçim ve Halk Oylaması Yasası’nda, seçime katılım oranının yüzde 50’nin altına düşmesi durumunda seçimin tekrarlanacağı yönünde bir madde bulunuyor. Seçim ve Halk Oylaması Yasası’nda, Cumhurbaşkanlığı Seçimi’nde, oy verme gününde herhangi bir adayın kullanılan geçerli oyların salt çoğunluğunu, yani yarıdan fazlasını alamaması durumunda, seçimin, en çok oy alan iki aday arasında yedi gün sonraki pazar günü yineleneceği belirtiliyor. KIBRIS Gazetesi’nin Yüksek Seçim Kurulu (YSK) web sitesinden derlediği bilgilere göre, 1976’dan günümüze kadar gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı Seçimleri’nde seçmenin en yoğun katılım gösterdiği seçim 1990 yılında yapılan seçim oldu. Bu seçimde seçmenin yüzde 94’ü sandığa giderek oyunu kullandı. 1976’daki seçime katılım yüzde 75 26 Haziran 1976 yılında gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı Seçimi’nde 4 aday yarıştı. Bu adaylardan Mustafa Şevki Lusignan ve Servet Dedeçay, yarışa bağımsız aday olarak, Rauf Raif Denktaş Ulusal Birlik Partisi (UBP) adayı olarak ve Ahmet Mithat Berberoğlu ise Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin (CTP) adayı olarak katıldı. Toplam 75 bin 781 vatandaşın oy kullanma hakkı olduğu seçimde, 56 bin 716 seçmen bu hakkını kullandı. Yani seçmenin yüzde 75’i sandığa gitti. Seçimin kazananı ise 41 bin 242 seçmenin oyunu olan Rauf Raif Denktaş oldu ve seçimde ikinci tur olmadı. 1981’deki seçime katılım yüzde 88 28 Haziran 1981 yılında gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı Seçimi’nde 5 aday vardı. Bu adaylardan Servet Dedeçay yarışa bağımsız aday olarak, Rauf Raif Denktaş Ulusal Birlik Partisi(UBP) adayı olarak, Özker Özgür Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin (CTP) adayı olarak, Hüssamettin Tanyar Demokratik Halk Partisi (DHP) adayı olarak ve Ziya Rızkı ise Toplumcu Kurtuluş Partisi (TKP) adayı olarak katıldı. Toplam 84 bin 693 vatandaşın oy kullanma hakkı olduğu seçimde sadece 75 bin 51 seçmen bu hakkını kullandı. Yani seçmenin yüzde 88’i sandığa gitti. Seçimde 36 bin 386 seçmenin oyunu olan Rauf Raif Denktaş, Cumhurbaşkanlığı’nı kazandı ve ikinci tur olmadı. 1985’teki seçime katılım yüzde 85 9 Haziran 1985 yılında gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı seçiminde 6 aday yarıştı. Servet Dedeçay, Ayhan Kaymak, Arif Hasan Tahsin, Rauf Raif Denktaş yarışa bağımsız aday olarak, Özker Özgür Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin (CTP) adayı olarak ve Alpay Durduran Toplumcu Kurtuluş Partisi (TKP) adayı olarak katıldı. Toplam 94 bin 277vatandaşın oy kullanma hakkı olduğu seçimde 80 bin 828 seçmen oy kullandı. Yani seçmenin yüzde 85’i oy kullandı. Seçimde 55 bin 349 seçmenin oyunu olan Rauf Raif Denktaş, Cumhurbaşkanlığı’nı kazandı ve ikinci tur olmadı. 1990’daki seçime katılım oranı yüzde 93.48 22 Nisan 1990’da yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimi 3 adaylı oldu. Rauf Raif Denktaş ile İsmail Bozkurt yarışa bağımsız aday olarak ve Alpay Durduran da Yeni Kıbrıs Partisi (YKP) adayı olarak katıldı. Toplam 101 bin 172 vatandaşın oy kullanma hakkı olduğu seçimde 94 bin 572 seçmen oy kullandı. Yani seçmenin yüzde 93.48’i oy kullandı.