



NATO liderleri bugün (perşembe) Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile görüşecek ve Washington’daki üç günlük zirvenin sonunda Asya-Pasifik ortaklarıyla Çin’in Ukrayna’ya karşı savaşında Rusya’ya yardımını ele alacak.
AFP haberine göre 32 ülkeden oluşan ittifak, Washington zirvesini, Rusya’ya karşı durma kararlılığını ve Kiev’e verdiği sarsılmaz desteği göstermek için kullandı.
Bugün bir basın toplantısı düzenleyecek olan ABD Başkanı Joe Biden, sağlığı ve Kasım ayındaki başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi rakibi eski Cumhuriyetçi Başkan Donald Trump’ın karşısına çıkıp çıkamayacağı konusunda haftalardır devam eden soru işaretlerinin ardından siyasi hayatta kalma mücadelesi verirken, ABD’deki siyasi belirsizlik NATO zirvesini gölgede bıraktı.
Zelenskiy, Ukrayna’nın hava sahasının korunmasını güçlendirmek için yeni silah vaatleri aldıktan sonra Washington’daki NATO zirvesine katıldı.
Ancak bununla yetinmeyen Zelenskiy, Kiev’in destekçilerinden, özellikle de ABD’den, Rusya’nın iç bölgelerine saldırmak için daha fazla silah sistemi vermelerini istedi. Zelenskiy, “Tüm kısıtlamalar kaldırıldığında ne kadar çok şey başarabileceğimizi bir düşünün” ifadesini kullandı.
NATO liderleri dünkü zirvede Ukrayna’ya Rusya’ya karşı mücadelesinde yardımcı olmak üzere ‘önümüzdeki yıl boyunca’ en az 40 milyar euro askeri yardımda bulunma sözü verdiler.
NATO, Avustralya, Japonya, Yeni Zelanda ve Güney Kore liderleriyle yapacağı görüşmelerde Çin’in giderek artan meydan okumalarına odaklanacak.
NATO liderleri Pekin ve Moskova arasında derinleşen bağlardan duydukları ‘ciddi endişeyi’ dile getirdiler. Dün yaptıkları açıklamada, “Çin, Rusya ile sözde ‘sınırsız’ ortaklığı ve Rusya’nın savunma sanayi üssüne verdiği kapsamlı destek yoluyla Ukrayna’ya karşı savaşında Rusya’nın kritik bir destekçisi haline gelmiştir” dediler.
NATO liderleri, Çin’in ‘çıkarlarını ve itibarını olumsuz etkilemeden Avrupa’da modern tarihin en büyük savaşını destekleyemeyeceğini’ vurguladılar. Pekin ise NATO’nun suçlamalarını öfkeyle reddederek, ABD liderliğindeki ittifakın doğuya doğru nüfuzunu genişletmek için bahane aradığını söyledi.
ABD yıllardır Avrupalı müttefiklerine Çin’in yarattığı tehditlere daha fazla dikkat etmeleri için baskı yapıyor. NATO zirvesine üst üste üçüncü kez dört Asya-Pasifik müttefik ülkesinin liderleri katılacak.
Müttefik ülkelerle siber saldırılara ve dezenformasyona karşı güçlendirilmiş iş birliği de dahil olmak üzere pek çok girişimin duyurulması bekleniyor. Ancak Pasifik liderlerinin varlığı öncelikle Washington ve Pekin arasındaki rekabet yoğunlaşırken NATO’nun bölgeye olan ilgisinin arttığını göstermeyi amaçlıyor.
Donald Trump’ın Kasım ayında Beyaz Saray’a dönmesinden endişe eden Avrupalı müttefikler Çin’e daha fazla odaklanmayı ABD’yi kararlı tutmanın bir yolu olarak görüyorlar.
Diğer yandan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg yaptığı açıklamada, “NATO’nun bu zirveden gönderdiği mesajın çok güçlü ve çok net olduğunu düşünüyorum. Rusya’nın savaşına olanak sağlama konusunda Çin’in sorumluluğunu açıkça belirliyoruz” ifadelerini kullandı.