KKTC kamuoyuna bugün açıklanan Kuzey Kıbrıs Yolsuzluk Barometresi’nde, vatandaşların oldukça ciddi bir kısmının kamudan alınacak hizmet karşılığında “cinsel içerikli şantaja” maruz kaldığı belirtildi.
KKTC kamuoyuna bugün açıklanan Kuzey Kıbrıs Yolsuzluk Barometresi’nde, vatandaşların oldukça ciddi bir kısmının kamudan alınacak hizmet karşılığında “cinsel içerikli şantaja” maruz kaldığı belirtildi.
Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün (Transparency International) Küresel Yolsuzluk Barometresi yöntemi takip edilerek yapılan çalışmada Kuzey Kıbrıs’taki yolsuzluk algısının boyutu ölçülmeye çalışıldı.
Akademisyenler Sertaç Sonan ve Ömer Gökçekuş’un çalışmasıyla ortaya çıkan rapor 2020’de kamuoyuyla paylaşılan bir raporun devamı niteliğini taşırken, sarsıcı ve düşündürücü sonuçlar içeriyor.
Bunlardan bir tanesi de cinsel içerikli şantaj (sextortion) idi. Bir başka deyişle, bu tür yolsuzlukta cinsellik bir rüşvet aracı haline gelirken, kurbanlar bir takım kamu hizmetlerinden faydalanabilmek için cinsel bir eyleme zorlanıyor.
Ankette, “Bazı insanlar, kamu görevlilerinin bir kamu hizmeti veya yardımını sağlama karşılığında cinsel içerikli taleplerde bulunduğu durumlarla karşılaşırlar. Cinsel içerikli bir talep: Uygunsuz şekilde dokunmayı, vücudun belli yerlerinin ifşa edilmesini, müstehcen resimler için poz verilmesini veya cinsel aktivitede bulunmayı içerebilir. Bunun KKTC’de ne sıklıkla olduğunu düşünüyorsunuz?” sorusuna cevap verenlerin %65’i seyrek de olsa bunun yaşandığını ifade etmiştir. (AB’de bu rakamın ortalamasının %74 olduğu dikkati çekti. Transparency International 2021)
Ankete katılanların %65’i seyrek de olsa bunun yaşandığını ifade etti. Transparency International 2021 raporuna göre Avrupa Birliği’nde bu rakamın ortalamasının %74 olması oldukça dikkat çekerken, Kuzey Kıbrıs’ın bu rakamın ortalamasının altında kalması, sorunun olmadığı ve göz ardı edilmesi anlamına gelmiyor.
Bu konudaki soruya ankete katılan “KKTC kimlik kartlı” bin vatandaşın
– %9’u (90 kişi) “Hiçbir zaman”;
– %25.70’i (257 kişi) “Çok seyrek”;
– %25.90’ı (259 kişi) “Bazen”;
– %8.90’ı (89 kişi) “Sıklıkla”;
– %4.30’u (43 kişi) “Çok sık” cevabını verdi.
– Katılımcıların %2.40’ı (24 kişi) soruya cevap vermedi.
– %23.80’i (238 kişi) “Bilmiyorum” dedi.