Başbakan Yardımcısı, Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı, YDP Kurultayı’nda başkanlığı kaybetmesi durumunda siyaseti bırakacağını söyledi. Partinin kurucusu ve ilk genel başkanı olarak eğer üye tarafından seçilmezse, bunun “Bu işi yapamıyorsun” anlamı taşıdığını belirten Erhan Arıklı, üye kendisine böyle bir mesaj verirse, siyasete devam etmesinin bir anlamı olmayacağını kaydetti.
Arıklı, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’ndaki (KIBTEK) ve KKTC Piyangolar Birimi’ndeki “yolsuzluk” iddialarıyla ilgili araştırmaların devam ettiğini, bu konularda geriye dönük de araştırma yapılacağını, iddialarla ilgili gerçekleri ortaya çıkarmak için çabalarının süreceğini vurguladı.
Erhan Arıklı, soruları yanıtladı.
“Kaybedersem bırakırım”
Erhan Arıklı, YDP Kurultayı’nda başkanlığı kaybetmesi durumunda, siyaseti bırakacağını söyledi.
Partinin kurucusu ve ilk genel başkanı olduğunu anımsatan Arıklı, eğer üye tarafından başkanlığa seçilmezse, bunun “Bu işi yapamıyorsun” ya da “senden memnun değiliz” anlamı taşıyacağını kaydetti. Erhan Arıklı, YDP üyesi kendisine böyle bir mesaj verirse, siyasete devam etmesinin bir anlamı olmayacağını ifade etti.
Bu konuda kesin kararlı olduğunu, bu sözleri öylesine söylemediğini ifade eden Arıklı, böyle bir durumda işine geri dönüp akademisyenlik yapacağını vurguladı. Birileri aday oldu diye şikayet etmediğini ifade eden Arıklı, herkesin aday olma hakkı bulunduğunu söyledi.
Arıklı, “Partiyi kuran benim ve şu an genel başkanım. Kurultayda arkadaşımız Bertan Zaroğlu da aday olacak. Kaybedersem rakibimin elini kaldırırım, siyaseti bırakırım. Siyasetçi doğmadım, akademisyenim işime geri dönerim” diye konuştu.
“KIB-TEK’de usulsüzlükler var”
Erhan Arıklı, KIB-TEK’te birçok usulsüzlük tespit ettiklerini, bunların çoğuna baktığında yasal gibi görüldüğünü ama araştırıp geri plana bakınca neler yapıldığının ve kurumun ne kadar zarara sokulduğunun görüldüğünü kaydetti.
Arıklı, KIB-TEK’le ilgili tespitlerini şöyle anlattı:
“KIB-TEK’le ilgili 4 tane Sayıştay raporu var. Örneğin 16 tane radyatör alınacak. İhaleye girmeden önce radyatör alınacak firmalarla görüşülüyor ve anlaşma yapılıyor. Satın alınacak ürünün şartnamesini ihaleye koyduruyorlar. Böylece şartname başka ürünü kapsamıyor ve tek kişi ihaleye giriyor.
AB, 2007 yılında elektronik yazılım ihalesi yapıyor ve 10 bin adet de sayaç hibe ediyor. Bu yazılım 2 sayaç markasını içeriyor. Başka sayaçla bu ihaleye girilemiyor. Göreve geldiğimde 128.8 Euro sayaç veriliyordu. Slovenya’da araştırma yaptık 30 Euro’ya alındığını tespit ettik. Bir alımda 10 bin sayaçtan büyük gelir elde ediyorlar, düşünsenize 195 bin sayaç var ve ömrü 10 yıl. AB’nin yaptırdığı yazılımın kontrolü için ise yılda 204 bin Euro para ödeniyor. Yurtdışından gelecek elemana günlük 2 bin Euro isteniyor ek mesai ve otel masrafları da ödeniyor. Araştırdık, aynı işlerin çok daha düşük maliyete yapılabileceğini öğrendik…”
Erhan Arıklı, bu konuların üzerine gideceklerini, ellerinde belgeler de bulunduğunu, bazı kesimlerin rant elde etmesinin önüne geçeceklerini kaydetti.
“Santraller zehir saçıyor”
Teknecik ve Aksa santrallerinin zehir saçtığını belirten Arıklı, “AB’nin yasakladığı bu jeneratörlerden kurtulmalıyız. Filtresine 35 milyon Euro isteniyor. Alternatif enerjiye geçmemiz lazım. Gaza çevirmeliyiz. Kabloyla elektrik gelmesi ve güneşten faydalanmak lazım” dedi.
“KKTC Piyangolar Birimi’ndeki soruşturma sürüyor”
KKTC Piyangolar Birimi’ndeki “Tombala oyunu” ile ilgili iddiaların araştırıldığını belirten Arıklı, Başbakanlık Denetleme Kurulu’nun bu konudaki soruşturmasının sürdüğünü kaydetti.
Ortada iddia edildiği “Tombala oyunu” kartlarını basan şirketin mi hatası var yoksa kurumda bir ihmal veya istismar mı var, bunların soruşturma sonunda ortaya çıkacağını söyleyen Erhan Arıklı, Piyangolar Birimi’nde geriye dönük de araştırma başlatılacağını vurguladı.
“TAŞEL’de ara emri alabiliriz”
Türk Alkollü İçki ve Şarap Endüstrisi LTD.’teki (TAŞEL) çalışanların işten durdurulmasıyla ilgili de konuşan Arıklı, yasaya uyulmadan işçi çıkarıldığını, buna izin vermeyeceklerini söyledi.
Erhan Arıklı, “Baskı kurduk, ara emri alabiliriz. TAŞEŞL’de devletin yüzde 33 hissesi var, hissedara sorulmadan işten çıkarma yapıldı. Gerekirse mahkemeye gidip, 5 yıllık geriye dönük bilançoları incelenecek” dedi.