Göğüs Hastalıkları Uzmanı Yağmur Aldağ Ülkede artan domuz gribi vakalarına ilişkin Bülten Kıbrıs’ın sorularını yanıtladı.
Soru: Domuz gribi hakkında genel olarak ne söyleyebilirsiniz?
Domuz gribi genellikle üst solunum yollarında etkili olan ve doluluk yapan bir enfeksiyon türüdür. Burun ve geniz akıntısı, boğaz ağrısı, yüksek ateş, iştahsızlık ve genel bir kırgınlık gibi belirtilerle kendini gösterir. Riskli gruplar ise genellikle grip aşısı oldukları için bu hastalığı daha hafif atlatıyor. Ancak domuz gribi bazı kişilerde daha ağır seyredebiliyor.
Soru: Hastalığın seyri geçmişe göre nasıl?
Domuz gribi ilk ortaya çıktığında daha ağır bir hastalık tablosu oluşturuyordu. Ancak yıllar içinde insanlar bu virüse karşı bağışıklık geliştirdi. Günümüzde yoğun bakım veya hastaneye yatış gerektiren vakalar çok nadir görülüyor.
Soru: Peki, hastalar ne kadar sürede iyileşiyor?
Genelde hastalar kendilerini iyi hissetmeye ve iyileşmeye yaklaşık 1 hafta içinde başlıyor. Ancak öksürük gibi belirtiler daha uzun süre, yani 3-4 haftaya kadar devam edebiliyor. Hastanın herhangi bir kronik rahatsızlığı ya da altta yatan riskli bir hastalığı varsa, mutlaka bir göğüs hastalıkları uzmanına başvurması gerekiyor.
Soru: Riskli gruplar için bir öneriniz var mı?
Kesinlikle her yıl düzenli olarak grip aşısı yaptırmalarını öneriyorum. Bu sayede hastalığın seyrini daha hafif atlatabilirler. Ayrıca, belirtiler ağırlaştığında veya nefes darlığı gibi durumlar yaşandığında vakit kaybetmeden doktora başvurmalılar.
Özel Haber- Begüm Denkten