



İsrail’in 195 kilometrelik sahil şeridini kaplayan petrol sızıntısı, paniğe neden oldu. Plajlar kapatıldı, olayla ilgili soruşturma başlatıldı. Denizdeki yaşamı riske sokan sızıntının, ülkedeki en büyük çevre felaketlerinden biri olduğu düşünülüyor.
Hayfa-Aşkelon şehirleri arasındaki 195 kilometrelik alanı kaplayan sızıntı ile ilgili soruşturma başlatıldı. Ülkedeki tüm plajlar bir sonraki duyuruya kadar kapatıldı.
İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, sızıntının nedeninin araştırıldığını açıkladı.
Deniz canlıları risk altında
Başta balıklar ve kaplumbağalar olmak üzere birçok deniz canlısını tehlikeye atan sızıntı, çevreci aktivistleri de endişelendiriyor.
Açık denizde meydana gelen petrol sızıntısının, ülkenin en büyük ekolojik felaketlerinden biri olduğu tahmin ediliyor.
Birkaç kişi hastaneye kaldırıldı
Gönüllüler plajların temizlenmesi için çalışma başlattı.
Petrol sızıntısı hava kirliliğine de yol açtı. Zehirli havayı soluyan birkaç kişi hastaneye kaldırıldı.
Kıbrıs’ta henüz katran izi görülmedi
Kıbrıs Rum Yönetimi Balıkçılık Bakanlığı, Kıbrıs sahil şeridinde katran izi görülmediğini açıkladı.
Güney Kıbrıs, İsrail çevre koruma bakanlığı tarafından deniz ve kıyılarındaki kirlilik hakkında bilgilendirildi.
Uydudan izleniyor
Avrupa Deniz Güvenliği Ajansı’ndan alınan uydu görüntüleri aracılığıyla Kıbrıs’ın deniz alanı yakından izleniyor.
Şimdiye kadar, Kıbrıs’ın deniz bölgesinde olası bir petrol sızıntısı tasvirinin olmadığı belirtildi.
Ayrıca arama kurtarma koordinasyon merkezi İsrail yetkililerine Kıbrıs bölgesinde 17 Şubat’a kadar herhangi bir deniz kazası veya deniz petrol kirliliği yaşanmadığını bildirdi.
Akdeniz Bölgesel Deniz Kirliliği Acil Müdahale Merkezi’nin (REMPEC) talebine yanıt veren Balıkçılık ve Deniz Araştırmaları Dairesi, 6 ve 12 Şubat tarihlerinde alınan olası petrol sızıntılarını gösteren uydu görüntülerini daha fazla değerlendirilmek üzere gönderdi.
İsrail, bilinmeyen bir kaynaktan gelen büyük bir petrol sızıntısıyla mücadele ediyor ve bildirildiğine göre deniz yaşamını mahvetti. İsrail’den güney Lübnan’a kıyı şeridinde tonlarca katran döküldü.