
Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) ve Kıbrıs İşçi ve Emekçi Sendikaları Federasyonu (KİEF) Başkanı Güven Bengihan, açıklanan hayat pahalılığı oranlarına tepki gösterdi.
Bengihan, Türkiye’de yılın ilk beş ayında hayat pahalılığı oranının yüzde 16,61 olarak gerçekleştiğini, KKTC’de ise aynı dönemde yüzde 14,33 olarak açıklandığını belirterek, “Buna kim inanır?” ifadelerini kullandı.
“BU ORANLAR GERÇEKÇİ DEĞİL”
Ülkede yaşayan insanların özellikle marketlerdeki yüksek fiyatlar nedeniyle temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlandığını savunan Bengihan, elektriğe, tüp gaza ve akaryakıta yapılan zamların da dikkate alınması gerektiğini söyledi.
İthalata dayalı ekonomik yapı göz önünde bulundurulduğunda açıklanan rakamların gerçekçi olmadığını ileri süren Bengihan, “Bu oranlar asla gerçekçi olamaz” dedi.
Hükümetin 2026 yılı bütçesinde ilk altı aylık hayat pahalılığı oranını yüzde 12 olarak öngördüğünü hatırlatan Bengihan, ilk dört ayda bu oranın aşıldığını kaydetti.
Mayıs ayı sonunda açıklanan verilerin hükümetin öngörüsünün üzerine çıktığını belirten Bengihan, buna rağmen açıklanan rakamların gerçeği yansıtmadığını savundu.
Bengihan, hükümetin hayat pahalılığı oranlarını düşük tutma gayesi içinde olduğunu iddia etti.
MÜDÜR VE MÜSTEŞAR ATAMALARINI ELEŞTİRDİ
Açıklamasında kamu yönetimindeki atamalara da değinen Bengihan, bir yandan tasarruftan söz edilirken diğer yandan müdür ve müsteşar atamalarının sürdüğünü öne sürdü.
Maliyenin aylık yaklaşık 3 milyar TL gelir-gider açığı bulunduğunu savunan Bengihan, buna rağmen yapılan atamaların “samimiyetsizlik ve sorumsuzluk” olduğunu iddia etti.
Hükümeti eleştiren Bengihan, üçlü kararnameyle yapılan atamaların kabul edilemez olduğunu belirterek, hükümetin yandaşlarına menfaat dağıtmaya devam ettiğini ileri sürdü.



