Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu yasama gündemiyle toplandı. Genel Kurul’da söz alan Başbakan Ünal Üstel, Orta Doğu’daki savaşın bölgeye yansımaları, enerji fiyatları, yakıt ve gıda stokları ile Kıbrıs’taki askeri hareketlilik hakkında değerlendirmelerde bulundu. Hükümetin olası risklere karşı hazırlık yaptığını belirten Üstel, hem ekonomik hem de güvenlik alanında bir dizi tedbirin devreye alındığını söyledi.
“Özel bir süreçten geçiyoruz”
Üstel, konuşmasında hükümet ile muhalefetin farklı görüşlere sahip olmasının doğal olduğunu ancak içinde bulunulan dönemin hassasiyetine dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.
Orta Doğu’da onuncu gününe giren ve giderek genişleme riski taşıyan bir savaş yaşandığını ifade eden Üstel, bu süreçte eleştirilerin yapılabileceğini ancak toplumun birlik ve beraberliğinin korunmasının önem taşıdığını dile getirdi.
Savaş ihtimalinin uzun süredir gündemde olduğunu söyleyen Üstel, hükümetin bu olasılığı dikkate alarak önceden bazı hazırlıkları başlattığını belirtti. Bu kapsamda özellikle enerji arzı ve tedarik zincirinde olası sıkıntıların önüne geçmek için çalışmalar yürütüldüğünü aktardı.
Savaşın başladığı gün olağanüstü Bakanlar Kurulu toplantısı yaptıklarını söyleyen Üstel, sürecin devamı boyunca Bakanlar Kurulu’nun iki günde bir toplanarak gelişmeleri değerlendireceğini, olağanüstü bir durum yaşanması halinde Cumhurbaşkanı ile ana muhalefet partisine de bilgi verileceğini kaydetti.
“Brent petrol 60 dolardan 103 dolara çıktı”
Orta Doğu’daki gelişmelerin enerji fiyatlarını doğrudan etkilediğini belirten Üstel, savaşın başladığı ilk günlerde yaklaşık 60 dolar seviyesinde olan Brent petrolün 103 dolara yükseldiğini söyledi.
Hükümetin geçmişte olduğu gibi bu artışların iç piyasaya en az şekilde yansıması için Fiyat İstikrar Fonu’nu kontrol altında tutmaya çalıştığını ifade eden Üstel, yakıt fiyatları üzerinden yapılan eleştirilere de değindi.
Üstel, Kuzey Kıbrıs’ta benzinin litresinin 52 TL olduğunu, Eurodizel fiyatının ise 59,25 TL seviyesinde bulunduğunu belirterek Türkiye’de Eurodizelin yaklaşık 65 TL, Güney Kıbrıs’ta ise 75 TL civarında olduğunu kaydetti.
Bu süreçte hem fiyat dengelerini korumaya hem de akaryakıt tedarikinin kesintisiz sürmesini sağlamaya çalıştıklarını söyleyen Üstel, ilgili şirketlerle sürekli temas halinde olduklarını ve yakıt stoklarını en az iki ay seviyesinde tutmayı hedeflediklerini, nihai hedefin ise üç aylık stok oluşturmak olduğunu dile getirdi.
Elektrik üretiminde kullanılan yakıt için de stokların gözden geçirildiğini ifade eden Üstel, yaklaşık iki buçuk aylık yakıt stoğuna ulaşıldığını söyledi. Aynı şekilde gıda stokları konusunda da tedarikçilerle çalışmalar yürütüldüğünü belirtti.
“Türkiye Cumhuriyeti Kıbrıs Türkü’nü korumak için burada”
Konuşmasında Güney Kıbrıs’taki askeri hareketliliğe de değinen Üstel, Avrupa ülkelerine ait askeri unsurların bölgede yoğunlaştığını söyledi.
Yunanistan’dan gelen uçaklar, Fransa’dan gelen uçak gemileri ve İngiliz üslerindeki hareketlilikten söz eden Üstel, Rum yönetiminin geçmişte İsrail ve Yunanistan ile savunma anlaşmaları yaptığını ve ortak tatbikatlar gerçekleştirdiğini hatırlattı.
İsrail-Gazze savaşının uzun süredir devam ettiğini, son gelişmelerle birlikte İsrail, İran ve Amerika arasında yaşanan gerilimin bölgeye yayıldığını belirten Üstel, Rum yönetiminin 1960 anlaşmalarını ve Kıbrıs Türklerini yok sayarak çeşitli askeri anlaşmalar imzaladığını savundu.
Türkiye’nin garantörlük hakları çerçevesinde adada önlemler aldığını söyleyen Üstel, bu kapsamda altı adet F-16 savaş uçağının adaya geldiğini ifade etti.
Rum liderliğinin Türkiye’yi “işgalci” olarak nitelendirdiğini belirten Üstel, Türkiye’nin 1950’lerden bu yana Kıbrıs Türklerinin varoluş mücadelesine destek verdiğini ve garantör ülke sıfatıyla hareket ettiğini söyledi.
F-16 uçaklarının herhangi bir savaş amacıyla değil, Kıbrıs Türk halkının güvenliği için gönderildiğini dile getiren Üstel, pilotlara “hoş geldiniz” diyerek Türkiye’ye teşekkür etti.
“Bu günleri birlik ve beraberlik içinde atlatacağız”
Başbakan Üstel, hükümetin güvenlik önlemlerinin yanı sıra ekonomik tedbirler üzerinde de çalıştığını belirtti.
Savaşın etkileri nedeniyle Körfez bölgesindeki ticaret yollarının kapanmasının bazı sektörleri etkilediğini ifade eden Üstel, Kuzey Kıbrıs’ın önemli ihracat kalemlerinden biri olan süt ürünlerinin Körfez ülkelerine gönderilmesinde sorun yaşandığını söyledi.
Bu sorunun aşılması için Türkiye ile iş birliği içinde yeni bir lojistik yöntem üzerinde çalıştıklarını belirten Üstel, süt ürünlerinin Türkiye üzerinden Körfez ülkelerine ulaştırılması için girişim başlatıldığını kaydetti.
Üreten kesimin zarar görmemesi için destek mekanizmalarının devreye alınacağını ifade eden Üstel, hükümetin gerekli tüm önlemleri almaya devam edeceğini söyledi.
Konuşmasının sonunda birlik ve beraberlik çağrısında bulunan Üstel, eleştirilerin yapılabileceğini ancak toplumun bütünlüğünün korunmasının önem taşıdığını belirterek, “Bu günleri birlik ve beraberliğimizi bozmadan geçirip yeniden iyi günlere döneceğiz” dedi.




